Sosyal Medya

Güncel

Bağdat Kerkük’ü geri istiyor

IKBY’deki referandumun ardından bölgedeki gerilim giderek yükseliyor. TSK’nın Habur’daki tatbikatına Iraklı subaylar da katıldı. Kerkük’ün görevden alınan valisi de Bağdat’a meydan okudu. Irak Başbakanı İbadi “Bu kararı alanlardan hesap soracağız” dedi.



Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin önceki gün yaptığı bağımsızlık referandumunun ardından bölgedeki tansiyon giderek tırmanıyor. Irak BaÅŸbakanı Haydar el-Ä°badi, referandumun gerçekleÅŸtirilmesinde sorumluluÄŸu bulunan yetkililere karşı gerekli tedbirleri artıracaklarını söyledi. Ä°badi, BaÄŸdat’ta Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nı ziyaretinde yaptığı açıklamada “Referandumun yapılması büyük riskti. Bu, Federal Mahkeme’nin kararına raÄŸmen yapıldı. Anayasal deÄŸil ve sonuçlarını tanımayacağız” dedi. Merkezi yönetimin referandum ihlaliyle ilgili yeni adımlar atacağını aktaran Ä°badi, ÅŸunları kaydetti: “Maalesef ki referandum, mezhepçi ve etnik temelli duyguları harekete geçirdi. Buna raÄŸmen Kürt vatandaÅŸlarımızın güvenliÄŸinden vazgeçmeyeceÄŸiz ancak referandumun sorumlularından da hesap soracağız. Onlara yönelik tedbirlerimizi artıracağız. IKBY’de de tüm federal yetkilerimizi kullanacağız ve vatandaÅŸların güvenliÄŸini saÄŸlayacağız. Tartışmalı bölgeler de anayasa yoluyla çözülene kadar merkezi yönetime geri dönmek zorunda. Irkçı ve mezhepçi devletin kurulmasını kabul etmeyiz.” Tartışmalı bölge Kerkük’ü referanduma dahil ettiÄŸi ve verdiÄŸi kararlar nedeniyle BaÄŸdat tarafından görevinden alınan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim de dün gerilimi artıracak bir açıklama yaptı. Kerim, BaÄŸdat’ın IKBY’nin referandumuna katılan bölgeye ordu gönderme tehdidine “Gelin de görelim” yanıtını verdi. Seçmenler önünde konuÅŸma yapan Kerim “Irak parlamentosu sadece böyle kararlar alır ama kimse uygulamaz. EÄŸer vekiller kendinden eminlerse Kürdistan’a gelsinler de onları görelim” dedi. ‘Bingöl Ulusal Kadın GiriÅŸimciliÄŸi Kongresi’ne katılan Ekonomi Bakanı Bülent Tüfenkci ise “Irak hükümetinin sınır kapısının kendilerine anayasal hakları olan devri noktasında talepleri var. GeliÅŸmelere göre adımlar atılacaktır” ifadesini kullandı. Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasının gündemde olduÄŸunu belirten Tüfenkci “Biz de daha önce ifade ettiÄŸimiz 3 aÅŸamalı tedbirleri zamanı geldiÄŸinde uygulamaya baÅŸlayacağız” dedi.

ÜÇÜNCÜ SAFHAYA IRAKLI ASKERLER DE KATILDI

TSK’nın, Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı yakınlarında 18 Eylül’de baÅŸlattığı tatbikat sürüyor. Tatbikatın üçüncü safhası, Irak Silahlı Kuvvetleri’ne baÄŸlı birliklerin de katılımıyla baÅŸladı. Tatbikat, alana zırhlı araçlarla sevk edilen Iraklı askerlerin katılımıyla müşterek yürütülüyor. Geçici karargah merkezinden ellerinde Irak ve Türk bayraklarıyla çıkan Iraklı ve Türk askerler, mevzilerdeki zırhlı araçlarla tatbikat alanına geldi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.